preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Sudjelujemo ...

Zalogajček 4

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2015.

Ukupno: 287523
Ovaj mjesec: 787
Ovaj tjedan: 1344
Danas: 1
 
PROSTOR KNJIŽNICE
 
U sastavu škole djeluje knjižnica. Osim lektirnih djela za cjelovito čitanje, učenicima su dostupni razni izvori znanja kao što su enciklopedije, pravopis, rječnici, atlasi i drugo. Mogu posuđivati i književna djela za slobodno čitanje s obzirom na vlastite afinitete. Učitelji također mogu koristiti stručnu literaturu za svoje permanentno usavršavanje. Osim posuđivanja korisnicima se pruža pomoć pri izboru knjige, pomoć u radu na istraživačkim zadaćama, pomoć i uvođenje u temeljne načine pretraživanja i korištenja izvora znanja te vrednovanje informacija.
Posudba se još uvijek obavlja pomoću knjižnih džepića i kartica. U tijeku je računalna obrada knjižne građe u programu za knjižnice Metelwin.

Radno vrijeme knjižnice: 7:30 – 13:30.

KRATKA POVIJEST ŠKOLSKE KNJIŽNICE
 
Osnovna škola Konjščina utemeljena je 18.11.1840 godine, a s radom je počela 1841. godine kada je završena izgradnja školske zgrade. S obzirom na to da je Školski zakon iz 1874. godine obvezivao općine da izdvajaju 10 forinti godišnje za nabavu knjiga školskim knjižnicama, pretpostavlja se da je škola imala izvjesni fond knjiga koji bi se mogao smatrati prvom priručnom knjižnicom.
Fond knjiga se tijekom godina povećavao i obogaćivao. 25. travnja 1948. godine knjižnica biva utemeljena kao sastavni dio odgojno - obrazovnog procesa. Iste godine po prvi puta je u Spomenici škole zapisano da se u školi osniva Pionirska knjižnica za koju treba odrediti prostor. Nova školska zgrada izgrađena 1961. godine imala je određen prostor za knjižnicu koja postaje bitan čimbenik u razvoju informacijske pismenosti i samostalnosti u učenju te osposobljavanju za cjeloživotno učenje. Od te godine se povećava broj knjiga u fondu knjižnice i vode se knjige inventara. Rad u knjižnici obavljaju učitelji hrvatskog jezika kao dopunu svog radnog vremena.
Knjižničar s punim radnim vremenom zapošljava se 1986. godine. Od tada su knjižnicu vodili Ivanka Novak, Suzana Lukačević, Katica Džaja, Ivan Vranješ, a u sadašnjem trenutku poslove stručnog suradnika knjižničara obavlja Martina Kovačko.

Do 2008. godine školska knjižnica bila je smještena u ralativno malom prostoru, ali je doživjela svoj procvat u ljetu 2008. godine kada je preseljena u novi i veći prostor. Uložen je velik trud u njezino uređenje i opremanje kako bi mogla svojim korisnicima pružiti sve pogodnosti za uporabu građe i ugodan boravak te što bolje i kvalitetnije ostvariti svoju ulogu u odgojno - obrazovnom procesu, promidžbi knjiga i poticanju čitanja.

  Više slika pogledajte u foto galeriji.

Godina čitanja

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.

Naziv ovogodišnjeg kviza je Šest autora traži čitatelja. Kviz je predstavio tri knjige različitih žanrova, tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora. Svako pitanje sadržava poveznicu u kojoj se krije točan odgovor. Učenici putem kviza mogu uz online izvore informacija puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima, upoznati različite likove te kroz njihove životne priče doći do novih spoznaja.

Ove je godine pobjednica u našoj školi vrijedna čitateljica Anamari Mešnjak. Čestitke!

Prvašići u knjižnici

Uzbuđeni đaci prvaci su posjetili knjižnicu. Naučili su kako posuđivati, čuvati i vraćati knjige, a pravila ponašanja u knjižnici su već jako dobro znali. Razgovarali smo o knjigama, prošetali su knjižnicom i razgledali prostor i knjige. Upoznali su tužnu i sretnu knjigu koje su im pokazale zbog čega su takve na što su svi jednoglasno zaključili da će paziti da knjige budu sretne kako bi imale što više zadovoljnih čitatelja. Na maloj izložbi slikovnica svatko si je odabrao jednu koju će čitati. Tako su prvašići upoznali školsku knjižnicu, „službeno” postali članovi knjižnice i posudili svoju prvu slikovnicu.

Na putu do knjižnice

 

Dio hodnika koji vodi u knjižnicu oživio je uz ilustracije hrvatskih ilustratora s motivima čitanja te uz poticajne tekstove o čitanju, a sve to pod motom godine čitanja. Mali estetski zahvat koji će svakog prolaznika podsjetiti na važnost čitanja i možda ga privući u knjižnicu...nadajmo se...

Top ljestvica omiljenih knjiga i preporuke za čitanje        

Učenici su dobili prezentaciju s poticajnim motivima i mislima o čitanju te poziv na ljetno druženje s knjigama. Potom su sastavili top ljestvice svojih omiljenih knjiga i neke od njih preporučili za čitanje jedni drugima.

Konačna top ljestvica, prema broju glasova, izgleda ovako:
1. Družba Pere Kvržice (4), Eko Eko (4)
2. Ključić oko vrata (3), Trojica u Trnju (3), Vlak u snijegu (3),
3. Harry Potter (2), Koko u Parizu (2), Mali princ (2), Nikkin dnevnik (2), Petar Pan (2), Poljubit ću je uskoro, možda (2), Tajni leksikon (2), Tajna zmajeva vrta (2)
Na top ljestvicama omiljenih knjiga našli su se i ovi naslovi (1):
Alisa u zemlji čudesa, Inferno, Ljubičasti planet, Zaljubljen do ušiju, Čarobnjak iz Oza, Sportski život letećeg Martina, Vampirski dnevnici, Emil i detektivi, Regoč, Durica, Crvenkapica, Duh u močvari, Mali ratni dnevnik, Veli Jože, Ljubav ili smrt, Heidi, Gregov dnevnik, Ledeni zmaj, Gulliverova putovanja, Twist na bazenu, Čudo, Nikkin dnevnik 2, Strašno simpa pustolovina, Tom Gates, Sadako, Breza, Maturalac, Smogovci, Divlji konj, Lažeš, Melita, Parfem, Nevidljivi život Addie LaRue, Moja divna žena, Dublji dio oceana, Warrior Cats, Zeleni tigar, To All the Boys 4. I've Loved Before, The Maze Runner.
Knjige koje ste izdvojili i preporučili za čitanje jer su posebno zanimljive, zabavne, uzbudljive i poučne su: Divlji konj, Vampirski dnevnici, Tajni leksikon, Čarobnjak iz Oza, Vlak u snijegu, Trojica u Trnju, Koko u Parizu, Mali ratni dnevnik, Gulliverova putovanja, Ključić oko vrata, Nikkin dnevnik, Poljubit ću je uskoro, možda, The Maze Runner (za ljubitelje SF-a).
Hvala svima koji su se odazvali i sudjelovali u ovoj aktivnosti!
 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2022.
Naziv ovogodišnjeg kviza je Nije lako kad si mlad. Učenici su uz online izvore informacija otkrivali zanimljivosti o tri knjige: Elizabeta Končić Trlek: Pošta za Li, Zoran Pongrašić: Krive su seka i seka, Ivana Šojat: Oblak čvoraka. Iz svake školske knjižnice, među onima koji su točno riješili kviz, nasumično se odabire jedan finalist. Ove godine je u našoj školi odabrana Lucija Gudek. Čestitke! 
 

 

TražilicaOglasna ploča

Nastava na daljinu

         Microsoft Teams

  (kliknite na poveznicu)

      VIRTUALNA ZBORNICA

     5.A           5.B

    6.A          6.B      6.C

    7.A          7.B

    8.A         8.B

   


Raspored zvona

         

Priloženi dokumenti:
RASPORED ZVONA 22.pdf


Popis udžbenika

            


Micro:bit

e-Dnevnik

      

      


Brošura za roditelje

Ured za suzbijanje zlouporabe droga

 

HŽ brošura

OPASNOST OD STRUJNOG

    UDARA UZ PRUGU

    


Daroviti učenici

     


NOVO - upisi u SŠ


Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Za osmaše

      


Poveznice
Lista linkova je prazna

RSS Reader

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju