preskoči na sadržaj
 

GLOBE program u našoj školi

Škola se početkom 1996. uključila u svjetski ekološki program GLOBE, znanstveno-obrazovni program koji okuplja učenike, nastavnike i znanstvenike na proučavanju globalnog okoliša. Program GLOBE obznanjen je na Dan planeta Zemlje 22.4.1994., a do srpnja 1995. pristupila mu je 51 zemlja među kojima i Hrvatska.
Podaci o temperaturi zraka, količini oborina, oblačnosti, vlažnosti tla te podaci o nekim hidrološkim i biološkim mjerenjima upućuju se u bazu podataka u Colorado i tako oni postaju dostupni međunarodnoj zajednici, a preko njih školama i drugim zainteresiranima širom svijeta.
Svi ti podaci se šalju svjetskom računalnom mrežom Internet i njenim servisom WWW preko kojih su GLOBE škole povezane s cijelim svijetom što otvara velike mogućnosti u procesima učenja, međunarodnog komuniciranja te korištenja raznih izvora širom svijeta o kojima se u školama moglo samo sanjati.
Škola je postavila metereološku kućicu s min-max termometrom u park škole i počela sa slanjem podataka 01. studenog 1996. Te godine osnovni tečaj za GLOBE učitelje završili su Želimir Trlek i Zoran Vuger.Već 1996.g. nabavljena je osnovna oprema za atmosferska mjerenja. Slijedeće godine nabavljena je i druga oprema: toplomjer za vodu, PH-pen, kišomjer, modem. Škola ima jedan piksel za atmosferska mjerenja, jedan piksel za hidrološka mjerenja, dva piksela za biološka mjerenja i na dva mjesta u okolici škole izvršena su osnovna geološka mjerenja.

Aktivnosti Programa GLOBE u našoj školi

Ove godine navršava se 15 godina kontinuiranog mjerenja i opažanja u okolišu. Do sada smo prikupili više od 70 000 podataka. Za svoj rad dobili smo iznimno mnogopriznanja GLOBE znanstvenika ( Pan GLOBE – 15 i Honor Roll – 173 ) Zbog svega prethodno navedenog već se 10-tak godina nalazimo na 1.mjestu u Hrvatskoj i krećemo se medju prvih 10 do 20 škola u svijetu.

        

Takav kontinuirani uspjeh postižemo tako da u Globe uključujemo učenike već od 1.razreda, a educirano je i 13 Globe-učitelja. Mjerenja se organiziraju u 3 grupe:

 

1.-4.razred – biometrija i fenologija

         

5.i 6. razred – atmosfera                                                                                                                                                                                                        

       

7. i 8. razred – hidrologija i tlo.

    

 

Svoje podatke i podatke drugih škola koristimo u nastavi mnogih predmeta.

Informatika:

 - upisujemo i šaljemo podatke GLOBE mjerenja u Excelu

Geografija:

  - koristimo atmosferske podatke za učenje o klimi.

Kemija:

  - grafove izmjerenih fizikalno-kemijskih parametara vode u okolišu.

Engleski jezik:

   - pretraživanje GLOBE servera

 Priroda i društvo:

       - šuma kroz godišnja doba.

Obilježevamo svjetski Dan voda  i Dan planeta Zemlja:

   

 

Uključeni smo u Cloud Sat Projekt u suradnji s NASSA:

Trenutno smo započeli rad na školskom GLOBE  projektu u kojem ćemo istraživati kakav je prirast stabala u našem školskom parku i je li proporcionalna tome i količina ugljika kojeg ta stabla uskladištavaju, te kakav to ima učinak na okoliš. U istraživanju koristimo GLOBE protokole za opseg i visinu stabala, temperaturu zraka, količinu oborina te protokole za tlo.

       

TražilicaOglasna ploča

Novi brojevi telefona

Ravnatelj: 049/465-111

Tajnik: 049/465-116 

Računovođa: 049/426-116 

Pedagog: 049/465-112

FAX: 049/465-716


            


Upisi u srednju školu


Garderobni ormarići

      

              Klikni  ovdje!


Raspored zvona

         

            klikni na sliku


e-Dnevnik

      

      


Daroviti učenici

     


Kalendar
« Lipanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Za osmaše

      


Poveznice
Lista linkova je prazna

RSS Reader
vijesti carnet
20.06.2017. 12:51
CARNet donirao sustav za praćenje kakvoće zraka Tehničkoj školi u Sisku
Tijekom dana mnogi od nas većinu vremena provode u zatvorenom prostoru – kod kuće, na poslu ili u školi. Kakvoća zraka koji udišemo u zatvorenom prostoru ima izravan utjecaj na naše zdravlje, a loša kakvoća zraka u zatvorenom prostoru može štetiti osjetljivim skupinama stanovništva u koje spadaju i djeca.

20.06.2017. 11:02
Poziv na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet priprema provedbu postupka javne nabave za „Nabavu opreme za regionalne obrazovne centre u okviru projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” i „Nabavu visokodostupnog sustava za pohranu i analizu strukturiranih i nestrukturiranih podataka u okviru projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”.


Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju